Majoritatea oamenilor adesea isi pun semne de intrebare: cat de des ar trebui sa mergi la medicul stomatolog pentru un control de rutina si de fapt ce insemana un control periodic?

Un control periodic inseamna de fapt o consultatie in care medicul stomatolog va explica problemele legate de sanatatea dentara. Aceasta sedinta trebuie repetata o data la 6 luni, adica de 2 ori pe an. Pentru pacientii cu o carioactivitate crescuta, numarul sedintelor de control poate creste si se face un plan de tratament individualizat.
Controalele periodice va ajuta foarte mult la mentinerea integritatii cavitatii bucale. Medicul stomatolog va informeaza in legatura cu problemele existente si daca respectati indicatiile lui puteti preveni agravarea acestor probleme.

In timpul acestor controale, medicul urmareste:

  • Igiena dentara. Se stabileste daca aveti nevoie de o igienizare, cat de des sa o faceti, tipul de periaj recomandat si frecventa lui. Se apreciaza daca tehnica de periaj folosita de dvs este eficienta si este utilizata corect. De obicei se recomanda un periaj de 2 ori pe zi: dimineata si seara si folosirea mijloacelor suplimentare (ata dentara, apa de gura, periute interdentare, dusul bucal-acestea se recomandata individualizat – in functie de necesitatile fiecarui pacient.)
  • Prezenta leziunilor maligne si beninge. Este foarte important ca medicul stoamtolog intr-un control de rutina sa depisteze prezenta leziunilor la nivelul partilor moi si sa va poata da o trimitere la disciplina de patologie orala pentru un diagnostic si tratament corect. Leziunile incipiente sunt mai usor de tratat. Acest aspect este foarte important pentru ca in afara de medicul stomatolog, nici un alt specialist nu analizeaza cavitatea bucala. De aceea, in aceasta etapa este important ca medicul sa va faca acest consult.
  • Prezenta leziunilor carioase inicipiente. Exista unele leziuni carioase care sunt obligatoriu de tratat chiar daca sunt foarte mici. La pacientii cu o carioactivitate crescuta, de cele mai multe ori, aceste leziuni inicipiente ascund carii mari, care daca nu sunt tratate in aceasta faza, duc la afecarea organului pulpar si ca urmare, dintii isi vor pierde vitalilatea. Daca pacientul nu este predispus la carii, aceste leziuni pot fi lasate sub supraveghere si la urmatorul control se ia o decizie asupra lor.
  • Prezenta leziunilor carioase profunde. Se apreciaza gradul de distructie coronar, daca mai poate sau nu fi salvat acest dinte. Medicul are nevoie si de investigatii suplimentare pentru hotararea unui plan de tratatment.
  • Prezenta resturilor radiculare. Daca pacientul are resturi radiculare irecuperabile, se indica extractia lor, pentru ca acestea reprezinta surse de infectii, care pot afecta ceilalti dinti, dar si distrugeri osoase importante (daca aceste radacini au procese periapicale sau chisturi dentare, depistarea lor timpurie duce la salvarea subtratului osos, care permite aplicarea unor implante cu costuri mai mici decat distructii mari osoase, care ar necesita aditie osoasa sau nu ar putea fi aplicate din cauza lipsei de substrat osos).
  • Prezenta lucrarilor protetice. La nivelul lucrarilor protetice efectuate corect este foarte importanta igiena lor cu ajutorul mijloacelor speciale de igiena: periute interdantare, dus bucal, etc. Medicul verifica integritatea lor, daca sunt intretinute corect. In cazul in care nu sunt efectuate corect, sau apar probleme la nivelul dintilor stalpi sau la nivelul gingiei, medicul va informeaza si va explica cum se poate rezolva aceasta situatie, pentru prevenirea agravarii acestei situatii, si extractia dintilor stalpi. Daca exista dinti lipsa, medicul va informeaza in legatura cu un plan de tratament stabilit pentru inlocuirea lor. Neinlocuirea dintilor stalp duce la probelme grave ireversibile: migrarea dintilor vecini si antagonisti, ceea ce duce la sacrifiu mare de substanta dentara, si totodata fortele aplicate pe acesti dinti nu vor mai fi fiziologice, ceea ce scade durata de viata a lor.
  • Bolile parodontale. Daca aveti probeleme parodontale, controalele periodice va ajuta la mentinerea igienei bucale si un tratament care ar mari durata de viata a acestor dinti.

Controalele periodice sunt foarte importante pentru mentinerea integritatii sanatatii dentare!
O leziune incipientata este tratata mult mai simplu, implica mai putine costuri si mentine integritatea cavitatii bucale cu pastrarea unui zambet frumos si sanatos!