Principalele cauze de afectare a sănatăţii orale sunt reprezentate de caria dentară şi de boala parodontală, ambele de natură infecţioasă (bacteriană).
Igiena orală reprezintă cel mai important factor de profilaxie a acestor afecţiuni şi a complicaţiilor acestora pentru că poate fi controlat de pacient prin mijloace specifice:

  • Periajul dentar, corect însuşit şi practicat este principala metodă de igienizare orală. Consultaţi medicul stomatolog pentru a vă recomanda tehnica potrivită.
  • Mijloacele auxiliare de igienizare, reprezentate de aţa dentară şi apa de gură, completează periajul dentar şi ajută la îndepărtarea plăcii din locurile greu accesibile periuţei de dinţi.
  • Periajul profesional este o metodă cu eficienţă crescută de îndepărtare a plăcii bacteriene, de aceea este recomandat realizarea acestuia în cabinetul stomatologic o dată la 6 luni.
  • Tartrul dentar se formează prin mineralizarea plăcii bacteriene vechi şi cauzează afectarea gingiilor şi a suportului osos şi epitelio- conjunctiv al dinţilor. De aceea se recomandă pacienţilor detartrajul. Acesta se realizează în cabinetul stomatologic cu instrumentar manual sau cu ultrasunete, de două ori pe an.