De cele mai multe ori, vizităm medicul stomatolog atunci când suntem împinşi de nevoia de tratament, când observăm diferite modificări ale sănătăţii noastre orale sau când apare simptomul cel mai “zgomotos” , durerea dentară, recunoscută ca fiind una dintre durerile de cea mai mare intensitate. Obiceiul cel mai sanatos este însă consolidarea unei relaţii stabile cu un medic stomatolog, pentru că astfel acesta poate monitoriza îndeaproape statusul nostru dentar şi poate aborda cu uşurinţă atitudinea de prevenire a posibilelor afecţiuni şi a complicaţiilor, fără a mai fi nevoie de tratament curativ.

Alegerea medicului stomatolog şi a clinicii stomatologice trebuie facută ţinând cont de câteva criterii importante pentru desfaşurarea ulterioară a actului medical: posibilitatea dezvoltării unei bune relaţii medic- pacient , proximitatea clinicii stomatologice, programul medicului, cu care trebuie să fiţi compatibil, condiţiile şi serviciile oferite de clinică să raspundă nevoilor dumneavoastră.
Clinica noastră îşi propune să răspundă cerinţelor oferind o gamă completă de servicii stomatologice- de la stomatologie generală la chirurgie orală, implantologie şi ortodonţie- în cele mai bune condiţii şi la cele mai înalte standarde de performanţă, printr-o echipă bine consolidată de medici specialişti si tehnicieni dentari.

Dorim să punem accentul pe comunicarea medic-pacient, pe care o considerăm unul din aspectele esenţiale în reuşita actului medical. De aceea avem în vedere toate laturile interrelaţionării, inclusiv latura psihologică. Teama şi anxietatea, care apar uneori la stomatolog sunt cauzate de antecedente dureroase sau de mentalitatea colectivă, dar acestea pot fi rezolvate de o bună comunicare şi colaborare cu medicul curant.
Primul pas atunci când sunteţi pacient nou în cabinetul stomatologic este completarea unui chestionar cu datele dumneavoastră personale, cu posibilele afecţiuni generale, cu ce tratamente urmaţi. Toate aceste date pot influenţa conduita terapeutică ulterioară, de aceea este importantă veridicitatea şi exactitatea lor.

Urmează consultaţia primară, care reprezintă primul contact cu medicul stomatolog, în care acesta va evalua în detaliu situaţia clinică intraorală, va efectua statusul dentar iniţial şi, de asemenea, se va familiariza cu nevoile dumeavoastră specifice.
În clinica noastră dispunem de o cameră intraorală, de care poate beneficia şi pacientul care doreşte să vadă aspectul local al afecţiunii şi să-şi înţeleagă exact problemele, pe care medicul i le va explica, având drept suport imaginea scanată. În unele cazuri sunt necesare şi investigaţii paraclinice suplimentare, cea mai comună fiind radiografia dentară, care este absolut necesară pentru punerea unui diagnostic corect şi efectuarea unui tratament complet.

Pe baza a ceea ce constată clinic şi paraclinic , medicul vă va propune planul de tratament, care, uneori, poate include mai multe variante. Soluţia finală este stabilită în urma unei discuţii medic –pacient. Medicul va prezenta în detaliu avantajele şi dezavantajele fiecărei opţiuni, iar pacientul recunoaşte varianta pe care o consideră el potrivită.

De asemenea, sunt discutate şi implicaţiile şi îngrijirile necesare după tratament, etapizarea acestuia, eventuala consultaţie de specialitate, atunci când este cazul şi costul estimativ al tratamentului. Toate aceste aspecte sunt discutate în detaliu, pentru a nu lăsa loc neînţelegerilor.
În mod clasic, pacienţilor li se recomandă controlul periodic la 6 luni, pentru reevaluarea stării de sănătate dentară şi, eventual, corectarea modului de igienizare a dinţilor naturali şi a celor artificiali. Acesta este un prilej foarte bun şi pentru efectuarea pachetului profilactic, constând în detartraj, periaj profesional şi fluorizare.